Led-valoterapia

LED-valoterapia on täysin luonnollinen hoitomuoto. Sen toiminta perustuu valoenergiaan, joka aktivoi solujen jakautumista ja kollageeni- ja elastiinituotantoa. Soluja voidaan manipuloida eri tavoin eri valoaallonpituuksia käyttäen: tutkimukset osoittavat, että sama valoenergia, joka stimuloi kollageenituotantoa, voidaan toisessa tilanteessa valjastaa hillitsemään kollageenituotantoa. Tämä on hyödyllistä arpien hoidossa.
- Punainen valo 620-640 nm: Nuorennushoidot, ruusufinni, punakkuus. Aktivoi kollageenin tuotantoa,
pehmentää ihoa. - Sininen valo 420-475 nm: Aknehoidot, poistaa tulehduksia.
- Vihreä valo 520 nm: Rauhoittava vaikutus, poistaa ihon tulehdustiloja.
- Oranssi valo 610nm: Parantaa verenkiertoa, kiihdyttää solujen aineenvaihduntaa.
- Keltainen valo 590nm: Nuorennushoidot, parantaa imunestekiertoa ja verenkiertoa.
- Violetti valo 308nm: Kirkastaa ihoa ja edistää ihon uudistumista.
Hoidon vasta-aiheet
syöpäsairaus, pahalaatuiset kasvaimet
raskaus ja imetys
sydämentahdistin
avohaavat
valoille herkistävät lääkkeet (isotretioniini, amiodaroni, metotreksaatti, atsatiopriini, doksisykliini ym.) Varmista hoidon soveltuvuus lääkäriltäsi.
valoherkkyys (LED-valolle)
epilepsia
albinismi
tietyt valoille herkistävät luontaistuotteet (esim. mäkikuisma)
lupus (punahukkatauti)
lähitulevaisuudessa leikkaukseen menevät potilaat (keskusteltava lääkärin kanssa ennen hoitoa.
Iho uusiutuu nopeammin valon vaikutuksesta
Valon vaikutus ihon kuntoon havaittiin jo 60-luvulla, kun kipuja, reumaa, traumoja ja niveliä hoidettiin sen ajan photo-therapy menetelmällä itäisessä Euroopassa. Nyt tiedetään, että valolle altistuneen solukon uusiutumisnopeus on 150–200 % suurempi kuin verrokkiryhmän solujen uusiutumisnopeus ja siitä syystä ihon uudistuminen oli silmin nähtävää. Me kosmetologit puhumme yleiskielellä LED-hoidoista, mutta alan kirjallisuudessa valohoidoista käytettään monia eri termejä kuten: photodynamic therapy, photo medicine, photo biology, photobiomodulation, photo stimulation yms. Kaikille näille yhteistä on keino hyödyntää valoenergiaa ihon ja kudoksen hoitoon.
Valo aktivoi solujen toimintaa
Imeytyessään ihoon valo aktivoi ihosolujen biokemiallista toimintaa, ja energiakeskuksia samalla tavalla, kun kasvit imevät itseensä auringonvaloa. Koska valo aktivoi solujen toimintaa ja lisää solun energiaa, se myös edesauttaa hoitoaineiden imeytymistä ja solun kykyä hyödyntää hoidossa käytettäviä aineita.
Eri väriset valot imeytyvät ihoon eri syvyyksiin ja siitä syystä niillä on keskenään erilainen hoitovastine. LED-laitteet tuottavat päävärejä: punaista (640 nm), keltaista (590 nm) ja sinistä valoa (470 nm) sekä usein valkoista valoa (510 nm). Värivälit syntyvät näiden yhdistelmistä: Oranssi (punainen + keltainen), Lila (Punainen + sininen), Vihreä (keltainen ja sininen).
Kun iho syystä tai toisesta vaurioituu, se tulehtuu, turpoaa, punoittaa ja on kipeä. Vaurioituneessa ihossa erittyy entsyymejä, joiden ansioista myös ihon kyky vastata valoon lisääntyy. Valo aktivoi vaurioituneen alueen mitokondrioita, niiden sisällä sijaitsevien cythochromien ja porfyriininen avulla. Tästä syystä valohoito soveltuu erityisen hyvin tulehtuneelle iholle ja traumojen myös ns. hallittujen traumojen jälkihoitoon.
Valohoitojen historian alkumetreillä käytettiin aluksi punaista valoa ja infrapuna valoa lähinnä kivun hoitoon. Silloin huomattiin, että punainen valo uudisti ihoa. Myöhemmin sinisen valon tehoa alettiin tutkimaan erityisesti psoriasis-potilaisiin. Havaittiin että sininen valo aktivoi immuunijärjestelmää ja on antibakteerinen. Sillä hoidetaankin nykyjään mm. aknea, rosaceaa, punoittavaa ja tulehtunutta ihoa. Hyviä hoitotuloksia on raportoitu myös hiusten kasvun aktivoitumiseen, huuliherpekseen, atopian ja ekseeman hoitoon sekä pientoimenpiteiden jälkihoitoon.
Valohoidot sarjahoitona
Valohoidon optimaalinen teho saavutetaan, kun hoitoa annetaan sarjoina niin, että yksittäinen hoito kestää vähintään 20–30 min, minimihoitosarjan ollessa vähintään 5 hoitoa, mutta mieluummin 10–12 hoitoa. Hoitoja annetaan yleensä 2 krt / viikko. Kuitenkin pitkäkestoisissa aknehoidoissa voidaan myös kokeilla uutta suositusta joka on 1 hoitokerta / viikko.